PONTOSAN MI IS AZ A MULTIFUNKCIÓS ÜVEG?

Termékeink

Termékeink lefedik a műanyagból készíthető nyílászárók és falszerkezetek teljes spektrumát.

Nem tartunk raktárkészleten standard méretű nyílászárókat. Minden termékünk egyedi elképzelések és igények alapján készül. A technológiai előírások által behatárolt - nagyon széles - mérettartományon belül bármilyen méretet el tudunk készíteni korszerű gépeinknek és kiváló szakembereinknek köszönhetően.

Specialitásunk az egyedi méretű és rendhagyó szerkezetű nyílászárók tervezése és készítése, különös tekintettel a műemlékek nyílászáróira. Különleges (pl. toló-bukó) megoldásokat, ferde és kombinált szerkezeteket is vállalunk.


Termékcsoportok:


ABLAKOK:

- Normál ablakok tetszőleges kivitelben (fix, bukó, nyíló, bukó-nyíló, váltószárnyas, tokosztott, szárnyosztott, sorolt, illetve kombinált)

- Tetőablakok

- Emelő-toló ablakok (amerikai típusú)


Alaptípusok jellemzői:


FIX ABLAK:


Az ilyen szerkezetek nagy méretű felületek bezárására is alkalmasak, mert gyártási korlátaik széles keretek között mozognak. Előnyük, hogy árban jóval alul maradnak nyitható társaikkal szemben, viszont nem szabad elfeledni, hogy ezek a szerkezetek szellőztetésre nem alkalmasak, illetve tisztán tartásuk is körülményesebb.

Fix üvegezésű ablak lehetséges ábrázolásai:

FIX ABLAK

NYÍLÓ ABLAK:


Nyitásirány szerint megkülönböztethetünk jobbos vagy balos nyitásirányú ablakokat. Ilyenkor a pántok az ablak egy függőleges oldalán helyezkednek el. Az ábrán jobbos nyitásirányú ablak látható. Ilyenkor a sarokpántok szemből és belülről tekintve (illetve amerre nyílik) jobboldalra esnek. Ennél a szerkezetnél a gyárthatósági méretek szűkebb keretek között mozognak, illetve rendhagyó körülmények között esetleg statikai ellenőrzés is szükséges lehet. E típuson belül gyártható félkilincses erkélyajtó és átmenő kilincses ajtó is.


Nyíló (Ny) működésű ablak ábrázolása:

NYÍLÓ ABLAK

BUKÓ ABLAK:


Ennél a szerkezetnél megkülönböztethetünk egy- illetve kétkilincses kivitelt. Az egy kilincses megoldásnál a kilincs a vízszintes szárnyoldalon, kétkilincses szerkezetnél pedig  függőleges szárnyoldalon helyezkedik el. Az ábrán kétkilincses bukóablak látható. Lehetséges változat még a felfelé bukó vagy kifelé emelkedő ablak.

Bukó (B) működésű ablak ábrázolása:

BUKÓ ABLAK

NYÍLÓ-BUKÓ ABLAK:


Ez a típus szintén lehet jobbos vagy balos nyitásirányú. Az ábrán jobbos nyitásirányú ablak látható. Ilyenkor a sarokpántok szemből és belülről tekintve (illetve amerre nyílik) jobb oldalra esnek. A gyártási méreteknek ebben az esetben is szűkebb korlátai vannak miatt, nem szokványos esetekben pedig statikai vélemény kikérése javasolt. Szintén alkalmas ez a típus, félkilincses erkélyajtó vagy átmenőkilincses ajtó gyártására is.

Nyíló - Bukó (Ny-B) működésű ablak ábrázolása:

BUKÓ-NYÍLÓ

TOKOSZTOTT ABLAK:


Tokosztóval ketté- vagy többrészre osztott  ablaktok, több lehetséges kivitel szerinti nyíló vagy bukó szárnyakkal. Gyártható változatok Ny + Ny, Ny-B + Ny-B, B + B illetve ezek működési mód vagy nyitási irány szerinti variációi. A konstrukciót úgy kell kialakítani, hogy a tokosztón ne legyenek pántok.

Tokosztott ablak egy lehetséges ábrázolása:

TOKOSZTOTT


SZÁRNYOSZTOTT ABLAK:

Ez a típus annyiban tér el tokosztott társától, hogy a két ablakszárny egy osztatlan tokon belül helyezkedik el, tehát a két szárny kinyitásakor a teljes ablakfelület a rendelkezésünkre áll. Méretkorlátai nagyobbak mint a tokosztott típusnak. Statikai ellenőrzés ennél a típusnál is szükségessé válhat.


TÁVMŰKÖDTETÉSŰ ABLAK:


Ezeket a szerkezeteket nehezen hozzáférhető, pl. nagy magasságban lévő helyeken alkalmazzák, lehetővé téve az ablakok távolról történő működtetését. Ez megoldható motor vagy kézi bowdenes távnyitó segítségével. A távnyitó alkatrészek (kilincs, sarok, rúdvezető, olló, stb.) felszereléséhez helyet kell biztosítani. Célszerű a tokot toldóval szélesíteni emiatt. A távnyitó ollóját biztonsági okokból horonyollóval (biztonsági ollóval) is fel kell szerelni.

Távműködtetésű Bukó ablak ábrázolása:

TÁVNYITÓS

AJTÓK:

- Egyszerű és kombinált beltéri illetve bejárati ajtók oldal- és/vagy felülvilágítóval vagy anélkül

- Erkélyajtók

- Emelő-toló vagy toló-bukó ajtók

- Harmonika jellegű ajtók


ERKÉLYAJTÓK:

Gyártható toló-bukó félkilincses vagy átmenőkilincses erkélyajtó. Általában a tokkeret fele (vagy nagyobb része) fix üvegezésű, a másik fele (vagy kisebbik része) pedig speciális vasalattal szerelve buktatható és vízszintesen eltolható. A működő szárny lehet jobbos, balos. Az ábra jobbos ajtót mutat. Van felnyíló toló-bukó változat is (mint ablakoknál). A megvalósítható méretek a mérethatár diagramból vehetők. Extra méretű szerkezeteknél a szállítás és mozgatás lehetőségét is figyelembe kell venni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szerkezetet több darabból kell összesorolni. Gyártóműnél a sorolt szerkezetre a vasalatot felszerelik ezután az egészet szétszedik, kiszállítják és a helyszínen összeszerelik, beépítik. T-B ablakok is gyárthatók.

Erkély 1erkély2


HARMONIKA JELLEGŰ AJTÓK:

Harmonika jellegűen működő szerkezetek is gyárthatók. A megvalósítható méretek azonban korlátozottak.   Az ilyen típusú szerkezetek kizárólag egybefüggő tokkeretből gyárthatóak. A tokkeret rögzítését, megfelelő statikai merevségét, elcsavarodás-mentességét mindenképpen biztosítani kell. A speciális vasalatalkatrészek alkalmazásával különféle működési variációk valósíthatók meg.harmonika


TÉRELVÁLASZTÓ FALAK:

- Egyéni igény szerinti egyedi kivitelben készülnek.
NYÍLÁSZÁRÓINK KIVITEL SZERINT LEHETNEK:


- Üvegezett kivitel

- Tömörbetétes kivitel

- Fehér színű

- Egyoldalon színezett

- Mindkét oldalon színezett


KIEGÉSZÍTŐK:

- Redőny, egyszerű és szúnyoghálós külsőtokos valamint felsőtokos kivitelben

- Reluxa

- Spaletta

- Szúnyogháló

- Könyöklő, párkány